کیفیت
نویسنده : مدیر سایت
تاریخ : 1400/08/06
2 نوع آزمایش بتن
2 نوع آزمایش بتن
ازآنجا که نمونه های بتن در شرایط آزمایشگاهی نگهداری می شود و نمی توان این شرایط را در کارگاه ایجاد کرد ، به عنوان مهمترین نکته باید بدانید که نتایج آزمایش بتن که توسط آزمایشگاه ارائه می شود ، فقط یک نظریه مشورتی بوده و مقاومت بتن اجرا شده به مواردی از جمله : حمل، ریختن ، تراکم ، پرداخت و عمل آوری و نگهداری از بتن بستگی دارد .
یکی از چالش برانگیزترین مراحل نظارت ساختمان، برای مهندس ناظر سازه در ساختمانهای بتنی و فلزی ، تحلیل برگه و محاسبه آزمایش بتن می باشد . در صورتی که ناظر مطمئن باشد که این نتایج با بتن اجرا شده در کارگاه همخوانی ندارد ، می تواند این نتایج را قبول نکند.
نمونه برداری در محل ریختن بتن انجام شود . اغلب سازندگان اصرار دارند نمونه برداری در محل تراک میکسر و قبل از ریخته شدن در پمپ بتن و انتقال به قالب انجام شود ، زیرا قصد دارند بعد از نمونه برداری ، به بتن آب یا مواد افزودنی غیر استاندارد اضافه کرده و به اصطلاح بتن را روان تر نمایند . که این عمل تخلف محسوب شده و ناظر می تواند این بتن را تایید نکند .
2 نوع آزمایش بتن :
آزمایش ها و روش های مختلفی برای ارزیابی و تست بتن مورد استفاده قرار می گیرد که بر اساس چگونکی روند موجود بر این روش ها آن ها را به دو دسته بندی کلی زیر تقسیم میکنند.
روش های مخرب تست بتن (DT) :
در آزمایش های مخرب بتن با تخریب جزئی المان سازه به طوری که در روند سرویس دهی آن خللی وارد نشود می توان مقاومت بتن را مورد ارزیابی قرار داد. تمامی آزمایشاتی که در دسته مخرب قرار می گیرند با تخریب جزئی المان های بتنی همراه هستند در نتیجه در طرح و انجام این دسته از تست های بتن باید دقت کافی صورت گیرد
تا بتوان با ترمیم قسمت های آسیب دیده مانع از تحت تاثیر قرار گرفتن کل سازه شد. انجام تست مخرب بتن از آن جایی که مستقیما ما را به پارامترهایی می رساند که با مقاومت بتن در ارتباط هستند دارای درجه اهمیت و اعتبار بیشتری نسبت به تست های غیر مخرب بتن است.
روش های غیر مخرب تست بتن (NDT) :
با انجام آزمایش های غیر مخرب بتن می توان اطلاعات مربوط به مقاومت عضو سازه ای و تغییرات در خواص مصالح نسبت به زمان را با انجام آزمایش بر روی عضو و بدون به جا گذاشتن اثرات خرابی در المان ها و اعضای بتنی به دست آورد.
البته لازم به ذکر است که دسترسی به مقاومت فشاری اعضای بتنی نیاز به ایجاد تنش های تخریبی بر روی عضو بتنی است و بدون ایجاد این تنش ها به طور مستقیم نمی توان مقاومت فشاری بتن را به دست آورد. اساس کار تست های غیر مخرب بتن اندازه گیری پارامترهای دیگری می باشد که ارتباط این پارامترها با مقاومت فشاری توسط منحنی های کالیبراسیون صورت می گیرد.
نمونه گیری از بتن تازه
نمونه گيري از بتن تازه براي انجام آزمايشهائي مصالح تازه يا بتن سخت شده انجام مي شود. بههرحال اولين گام در هر نوع كنترل و براي هر محصول مانند بتن، نمونه گيري يا نمونه برداري از آن مي باشد به نحوي كه نمونه را بتوان معرف و نماينده مجموعه اصلي دانست وگرنه نمي توان به نتيجه لازم يعني كنترل آن محصول دست يافت و قضاوتي را در مورد مجموعه به انجام رسانيد و ارائه داد
نحوه نمونه گیری:
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که نمونه گیری باید بصورت تصادفی باشد به عبارتی نباید از دو محل نزدیک بهم نمونه گیری شود و نمونه های برداشت شده بایستی بصورت کاملا پراکنده باشد. نمونه گیری بتن بایستی از درون وسيله اختلاط يا وسيله حمل استخراج گردد و در حين خروج يا پس از آن نمونه گيري انجام شود.
بنابراين با توجه به تغيير وسيله ساخت و حمل و ريختن بتن ممكن است تغييراتي در شيوه كار ايجاد گردد. همچنین باید توجه کرد که گذشت زمان بر خواص بتن اثر گذار است. بنابراين لازم است براي بسياري از آزمايش، نمونه ها در فاصله زماني خاص تهيه و يا طي زمان خاصي، آماده سازي نمونه ها انجام گردد تا كار قضاوت در مورد نتيجه ها با سهولت بيشتري به انجام رسد.
در اين رابطه آزمايشهاي اسلامپ، دماي بتن و درصد هواي بتن بايد حداكثر ۵ دقيقه پس از آخرين بخش نمونه گيري شروع شود. در ادامه به شرح برخی از آزمایش های مهم بتن می پردازیم.
نحوه انجام آزمایش مقاومت فشاری بتن
نمونه بتن را در ۳ قسمت متوالی درون قالب ریخته و پس از هر بار ریختن بتن در قالب ، توسط میله تراکم ، به هر لایه ۲۵ ضربه وارد می کنیم . پس از پر شدن لایه سوم ، با کاردک سطح بتن را صاف می نماییم نمونه های مکعبی را به مدت ۲۰ الی ۴۸ ساعت در هوای آزاد قرار می دهیم و سپس آنها را درون حوضچه آب اشباع شده با آهک قرار می دهیم پس از مدت ۱ هفته نمونه ها را از آب بیرون آورده ، آنها را مدتی در هوای آزاد می گذاریم تا آب اضافی از سطح آنها خارج شود.
در پایان هر نمونه را داخل دستگاه پرس هیدرولیکی قرارداده و دستگاه را تحت بارگذاری یکنواخت قرارداده ، بطوریکه آهنگ ازدیاد تنش در ثانیه باشد به محض شکستن قسمتی از نمونه ، بارگذاری دستگاه متوقف شده وحداکثر نیروی وارده بر سطح تماس نمونه با صفحات فلزی بر روی نمایشگر دستگاه بر حسب ton نشان داده می شود ، با داشتن حداکثر نیروی وارده و سطح بارگذاری شده و می توان مقاومت فشاری آزمونه ها را تعیین کرد.
آزمایش مغزه گیری یا کرگیری
آزمایش بتن مغزه گیری و یا کر گیری یک نمونه متعدل از آزمایش های مخرب و غیر مخرب میباشد.در میان آزمایشات درجا آزمایش نیمه مخرب مغزه گیری به عنوان یکی از دقیق ترین روش ها مطرح بوده است و مطالعات گسترده ی انجام شده در این زمینه بهترین گواه بر اهمیت این روش می باشد. هرچند این روش در مقایسه با روشهای دیگر آزمایش در محل، جزء آزمایشات پرهزینه و کند.
محسوب می شود، اما قابلیت اطمینان آن، این معایب را توجیه می کند. مغزه گیری توسط مته الماسی انجام شده و نمونه های بریده شده استوانه ای مورد آزمایش قرار می گیرند. معمولا مقاومت مغزه ها کمتر از مقاومت نمونه های استاندارد است و این امر احتمالا در نتیجه عملیات حفاری و اختلاف شرایط کارگاهی با شرایط آزمایشگاهی بوجود می آید.
مغزه هایی که برای انجام آزمایش مقاومت فشاری مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است دارای قطرهای متفاوتی باشند . استاندارد ASTM قطرهای ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیمتر را توصیه کرده اند. گرچه در بعضی کشور ها مانند سوئیس و آلمان مغزه های با قطر ۷۵ و ۵۰ میلیمتر هم مجاز دانسته شده اند. اما اکثر تحقیقات انجام شده نشان داده است که تاثیر قطر در مقاومت اندازه گیری شده بسیار ناچیز بوده و می توان از آن صرف نظر کرد.
2 نوع آزمایش بتن
2 نوع آزمایش بتن را برای شما توضیح دادیم و امیدواریم مفید واقع شده باشد.
آزمایش جذب آب بتن
درصد جذب آب بتن با قرار دادن بتن به مدت ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت در آب و اندازه گیری وزن آن و سپس خشک کردن آن در گرمخانه و اندازه گیری دوباره وزن آن به دست می آید . اختلاف وزن های فوق تقسیم بر وزن نمونه کاملا خشک مقدار جذب آب را مشخص می نماید . گاه بتن به جای قرار گیری درآب به مدت ۵ ساعت در آب جوشانده میشود .
آزمایش اسلامپ
این آزمایش از آزمایش های بسیار مهم بتن بوده و اطلاعاتی از قبیل کارایی، روانی، سفتی و نسبت آب به سیمان و …. در اختیار قرار می دهد. نحوه انجام این آزمایش بدین صورت است که بتن بعد از اختلاط بصورت چند مرحله ای (معمولا ۳ مرحله یا ۳ لایه) درون یک مخروط ناقص ریخته شده و سپس با میله ای ۲۵ الی ۳۰ ضربه برای تراکم لایه ها وارد می کنیم.
سپس در مرحله اخر مخروط را بالا کشیده و میزان افت بتن را اندازه می گیریم که هرچی این افت بیشتر باشد نشانه بالا بودن کارایی بتن و نسبت آب به سیمان بالای آن بتن می باشد.
1400/08/06
شما برای ارسال نظر باید اول وارد سایت شوید